Björnholma

Itämeren pinnan alla

Merenalainen elämä Itämeren pinnan alla on monimuotoista. Merenpohjaa on monenlaista, esimerkiksi pehmeitä ja pimeitä paikkoja, jotka eivät ole koskaan nähneet auringon valoa. Itämeren pohjassa elää muun muassa liejusimpukka ja valkokatka.

Itämeren pohjassa on myös kovia kallio- ja kivipohjia. Matalammilla vesialueilla voit löytää sellaisesta pohjasta rihmaleviä, jotka ovat liukkaita jalkojesi alla. Syvemmällä kovassa pohjassa elävät rakkohauru ja sahahauru. Näissä levälajeissa asuu pieniä rapueläimiä, kalanpoikasia ja erilaisia kotiloita. Vielä syvemmällä, noin 10 metrin syvyydestä, löydät Itämeren Draculat: punalevät. Punalevät ovat mestareita elämään vähällä auringonvalolla. Niitäkin syvemmällä elävät sinisimpukat.

Itämeren vesi on suolaisempaa etelässä kuin pohjoisessa koska suolaisempi vesi tulee lounaasta, Tanskan salmien kautta. Itämeri on noin 7000 vuotta vanha, se on siis mereksi vielä nuori. Itämeren nuoren iän vuoksi monet lajit eivät ole vielä ehtineet sopeutua elämään sen murtovedessä ja siksi sen lajimäärä onkin pienempi kuin monen muun meren. Useimmat lajeista elävät Itämeressä Ahvenanmaan eteläpuolella sijaitsevalla alueella.

Etsi levää ja laske sen ikä!

Miten merilevän ikä selvitetään?
Levä haarautuu kerran vuodessa ja siksi sen iän voi laskea haarojen määrästä. Ensimmäisen kerran haarautuessaan se on vuoden ikäinen, seuraavalla kerralla kaksi vuotta jne. Joskus levä voi elää hyvinkin vanhaksi. Kuinka vanha on vanhin löytämäsi levä?

 

Jotkut levätyypit elävät monta vuotta, esimerkiksi rakkohauru ja sahahauru. Merilevä kasvaa haaroistaan, eli sen ”kämmenosa” on vanhin ja haarat ovat nuorempia osia.